24.05.2019 19:56

The Register: Inteligenţa artificială poate să anime chipul Giocondei

Inteligenţa artificială poate să anime chipul Giocondei şi orice portret îi este oferit drept model iar rezultatele îi sperie pe mulţi, arată platforma britanică The Register.

Un cod video folosit de o formă de inteligenţă artificială poate să transpună în mişcare tablouri, fotografii sau imagini ale unor celebrităţi de mult dispărute dar şi selfie-uri de pe Facebook, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

O demonstraţie a capacităţii programului a folosit imaginea Giocondei, celebră pentru expresia enigmatică, şi rezultatul seamănă cu unul dintre tablourile mişcătoare din seria Harry Potter. 

Eroina tabloului lui Da Vinci întoarce capul, pronunţă cuvinte şi clipeşte.

Tehnologia a fost dezvoltată de un grup de cercetători de la Centrul IA Samsung şi de la Institutul de tehnologie şi ştiinţă Skolkovo de la Moscova.

Ideea nu este tocmai nouă dar a uimit modul în care, de această dată, sistemul nu mai are nevoie de o multitudine de exemple de probă şi de repere complicate fiindu-i suficientă o singură imagine. Aşa se face că noua tehnologie funcţionează în cazul unui tablou ca Gioconda.

Deocamdată, rezultatele cercetării nu au afectat pe nimeni în mod neplăcut dar, în ciuda faptului că sunt impresionante, au trezit destulă îngrijorare. Nu este vorba atât despre faptul că oamenii s-ar speria dacă ar vedea că un tablou străvechi prinde viaţă în muzeu cât despre faptul că programul poate să transpună în mod realist imagini ale unor persoane în contexte care să le defavorizeze.

”Este uşor să îţi imaginezi că imaginea ta de profil de pe reţelele sociale poate fi transformată într-o păpuşă virtuală care face sau spune lucruri care îţi sunt străine”, spun jurnaliştii de la The Register.

Nu a trecut prea mult timp de când un forum de discuţii găzduia sfaturi pentru cei care vor să copieze chipul unei celebrităţi sau al fostului partener în secvenţe filmate cu actori porno.


SURSA

Comentarii