01.07.2015 08:19

Băncile străine își retrag ordonat banii din România

Liniile de credit oferite de centralele din străinătate băncilor din România au continuat să se reducă şi anul trecut. Expunerea grupurilor a scăzut cu 16%, iar BNR, deşi spune că este vorba despre mişcări ordonate, recunoaşte că că este un proces semnificativ de dezintermediere, transmite Capital.ro.

Potrivit publicației, tendința de dezintermediere financiară transfrontalieră a început încă în anul 2010, dar și-a menținut un caracter ordonat. Anul trecut însă expunerea băncilor-mamă față de filialele din România a crescut până la 16%.

În schimb, depozitele atrase de pe piaţa locală - principala sursă de finanţare a băncilor - şi-au păstrat trendul ascendent, plus 7,3%, se arată în raportul anual al BNR. Acelaşi document relevă, pe de altă parte, că dependenţa sistemului bancar românesc de banii veniţi de la grupurile mamă continuă să crească. Peste 90% din activele totale ale băncilor româneşti sunt deţinute de grupurile din Austria, Franţa şi Grecia. Publicația precizează că în ultimii șase ani, sumele venite de la grupurile bancare străine către subsidiarele lor din România s-au redus în jumătate și au tins doar 13 miliarde de euro în iunie 2014.

Până la finele lui 2014, nevoia de finanţare a fost acoperită însă de o creştere importantă a resurselor atrase pe plan local, adică economii ale populaţiei şi ale firmelor din România. Pe de altă parte, resursele atrase de bănci de pe piaţa locală nu mai reuşesc să acopere tăierea liniilor de credit din exterior, iar în acest an situația ar putea să se agraveze, estimează cei de la Capital.ro.

Comentarii