23.06.2016 13:54

Britanicii decid astăzi dacă părăsesc sau rămân în UE

Cetăţenii britanici sunt aşteptaţi joi la vot pentru a decide dacă Marea Britanie va rămâne în Uniunea Europeană sau va părăsi Blocul european. Secțiile de vot s-au deschis joi dimineața, la orele 6:00 GMT, în Marea Britanie.

La referendum pot vota cetăţeni britanici care locuiesc în ţară şi în state membre din Comunitatea Naţiunilor (din care fac parte state independente, foste colonii britanice) cu vârsta minimă de 18 ani, dar şi cei cu cetăţenie britanică aflaţi în străinătate, care figurează în registrul electoral din Marea Britanie în ultimii 15 ani.

Circa 46,5 milioane de alegători s-au înregistrat la cele 382 de centre locale, potrivit Comisiei Electorale. Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoția — 3,99 milioane, în Țara Galilor — 2,27 milioane, în Irlanda de Nord — 1,26 milioane și în Gibraltar — 24.117 alegători.

Experții se așteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 și 80%, relatează DPA. Urnele se vor închide la ora 21:00 GMT.

Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ''Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană'' ('Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?'). Ei vor trebui să marcheze cu o cruciuliță fie ''Să rămână membru al Uniunii Europene'' ('Remain a member of the European Union'), fie ''Să părăsească Uniunea Europeană'' ('Leave the European Union' ).

Rezultatele finale vor fi anunțate la Manchester de către Jenny Watson, ofițerul șef pentru numărare (Chief Counting Officer). Potrivit AFP, citat de Agerpres, rezultatele ar urma să fie anunțate vineri dimineață.

SURSA

Comentarii