15.09.2015 07:10

Comisia UE nu a ajuns la un acord comun în privința repartizării imigranților

În cursul serii de luni, cele 28 de state membre ale UE, reunite de urgență la Bruxelles, nu au reușit să ajungă la un acord asupra repartizării obligatorii a 120 de mii de refugiați. Decizia a fost solicitată săptămâna trecută de Comisia Europeană, pentru a face față unei dintre cele mai grave crize migratorii înregistrată în Europa după 1945.

Un anumit număr de țări nu vor să adere la procesul relocalizării refugiaților. Printre acestea se numără și țările grupului de la Vishegrad, Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia.

Statele membre au confirmat, în schimb, că vor repartiza circa 40.000 de refugiați, așa cum se prevăzuse încă la sfârșitul lunii iulie.

Italia și Grecia au acceptat să instituie la frontierele lor centre de primire, în care să fie înregistrați migranții la sosirea lor în Europa și să constate dacă aceștia au drept de azil sau sunt migranți ilegali. Polonia s-a declarat de asemenea pregătită, în caz de amenințare la adresa securității sale, să restabilească controale la frontiere.

Viena a decis și ea să desfășoare militari la frontiera austriaco-ungară, unde fluxul de migranți a luat proporții fără precedent.

UE a anunțat luni că va recurge, începând din octombrie, la forța militară împotriva traficanților de migranți în cadrul operațiuniilor navale în Marea Mediterană.

Comentarii