11.09.2015 07:35

Coordonatorul coaliției internaționale împotriva Statului Islamic: În Siria este posibilă o confruntare cu Rusia

Pe teritoriul Siriei ar putea avea loc o confruntare între militari ruși și coaliția condusă de SUA, este de părere coordonatorul numit de Casa Albă al coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), generalul în rezervă John Allen, informează agenția de presă TASS, care citează un interviu acordat de Allen postului de televiziune american CNN.

Întrebat dacă, în opinia sa, militarii ruși ”vor deveni o problemă” pentru Washington, în cazul în care aceștia vor lupta de partea președintelui sirian Bashar al-Assad, John Allen a răspuns: ”În ultimele zile, am urmărit cu atenție această întărire de forțe (rusești în Siria) și am încercat să înțelegem ce ar însemna acest lucru. Cred că este rău. Rusia își folosește forțele pentru a susține regimul lui Bashar al-Assad”.

Potrivit generalului american, principala răspundere o poartă președintele sirian pentru faptul că, în urma conflictului din Siria, au murit zeci de mii de oameni. 'Susținerea lui Assad cu forțe militare adâncește criza în regiune. Practic, acest lucru ar putea duce la o confruntare între forțele rusești și forțele coaliției', a atenționat Allen.

În același timp, generalul american în rezervă a recunoscut că etapa inițială din pregătirea de către Pentagon a unor combatanți ai opoziției siriene, care, potrivit Washingtonului, ar fi trebuit să formeze baza forțelor armate în lupta împotriva grupării SI, ”s-a dovedit un eșec”. SUA au intenționat să pregătească 12.000 de combatanți ai opoziției siriene, cheltuind în acest scop 500 de milioane de dolari, însă, potrivit CNN, până de curând prin instructajul american au trecut doar 54 de oameni, iar după aceasta cei mai mulți dintre ei au fost răpiți sau au fugit din zona acțiunilor militare. 'Însă, continuăm să fim atașați principiilor de bază ale acestui program', a adăugat Allen.

Anterior, ministrul de externe al Federației Ruse a anunțat că militari ruși se află în Siria deja de mai mulți ani și ajută acolo la asimilarea de tehnici în lupta antiteroristă. Acest lucru se desfășoară în paralel ”cu livrări de arme pentru armata siriană, care poartă cea mai grea povară în lupta împotriva terorismului”, a spus Serghei Lavrov, adăugând că 'la ora actuală Rusia nu întreprinde niciun fel de pași suplimentari”. 'Însă, dacă va fi nevoie, vom întreprinde acești pași, în conformitate deplină cu legislația noastră, cu dreptul internațional, cu obligațiile noastre internaționale', a subliniat șeful diplomației ruse.

Sursă: agerpres.ro

Comentarii