23.07.2015 07:34

Criza din Grecia: Parlamentul a aprobat noi măsuri de austeritate

Parlamentul grec a adoptat, astăzi al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei înaintea unui nou plan de ajutor.

Pe lângă aceasta, prima jumătate a anului curent aduce pentru Grecia date imprevizibile, economiștii estimează un declin al PIB-ului Greciei de 0,7% în acest an. Specialiștii mai susțin că acesta este al șaptelea declin anual înregistrat din 2008, atunci când Grecia a intrat în recesiune.

Cel de-al doilea pachet de reforme cerute de creditorii Greciei a obținut deja peste 190 de voturi favorabile, în timp ce continua votul cu privire la adoptarea unei reforme a justiției civile și punerea în aplicare a unei directive europene asupra băncilor.

În luna mai, Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind creșterea economică a Greciei, la 0,5%, față de un avans de 2,5% previzionat anterior. Economiștii au revizuit și prognoza privind rata șomajului înregistrată în acest an, aceasta este echivalată la 26%, iar deficitul ar urma să se situeze la 3% din PIB.

În primul trimestru curent, Economia Greciei a reintrat în recesiune, conform Oficiului elen de Statistică a fost înregistrat un declin de 0,2%.
Anul trecut, economia Greciei a ieșit din recesiunea care a durat șase ani, dar turbulențele din ultimele luni au afectat evoluția PIB-ului.

Săptămâna trecută, Grecia a obținut un credit de 7,16 miliarde de euro de la Mecanismului European de Stabilitate Financiară , bani suficienți pentru a asigura finanțarea Greciei până la finalizarea negocierilor cu creditorii internaționali pentru un nou program de ajutor, al treilea program de acest fel după 2010.

Comentarii