11.04.2016 09:32

Criza imigranților: Situația s-a calmat la Idomeni; Grecia acuză Macedonia de folosirea excesivă a forței

Situația a revenit la calm luni dimineață în tabăra de la Idomeni, la frontiera greco-macedoneană, la o zi după ce Macedonia a respins o încercare a imigranților de a forța frontiera, Atena susținând că a fost vorba de o "folosire excesivă a forței", relatează AFP.

La fața locului, "situația a revenit la calm", a precizat pentru AFP o sursă a poliției. Din cei zece imigranți spitalizați duminică, numai doi mai sunt în continuare îngrijiți într-un spital local, potrivit conducerii acestuia.

Aproape 300 de imigranți au fost nevoiți să primească îngrijiri medicale duminică după ce polițiștii macedoneni au folosit gaze lacrimogene și, conform guvernului grec și unor ONG-uri, gloanțe de plastic pentru a-i respinge pe imigranții care încercau să intre în forță în Macedonia.

Poliția macedoneană a negat că a folosit gloanțe de plastic. Un responsabil al Medici fără Frontiere (MSF) a confirmat luni, într-o postare pe Twitter, că au fost rănite persoane, în special la cap, de gloanțe de cauciuc, printre victime numărându-se și trei copii sub zece ani.

Purtătorul de cuvânt al serviciului elen de coordonare a crizei migratorii, Giorgos Kyritsis, a reiterat luni această acuzație.

El a denunțat la postul grec de radio Vima "folosirea excesivă și asimetrică a forței" de către Macedonia, ceea ce a creat "o situație extrem de dificilă pe teritoriul grec".

Ministerul grec de Externe a precizat că a început "două demersuri dure de protest" pe lângă autoritățile macedonene.

Guvernul elen a început de asemenea "acțiuni pe lângă țări europene care au trimis observatori polițiști de partea macedoneană a frontierei", printre care Slovenia și Ungaria, a indicat Kyritsis.

Momentul de tensiune de duminică, al treilea de la Idomeni de la închiderea totală a frontierei la sfârșitul lunii februarie, a fost declanșat de difuzarea, sâmbătă, în tabără a unor fluturași în care se spunea că frontiera sa va deschide.

Autoritățile elene au fost informate în legătură cu acești fluturași și "au dublat prezența poliției la fața locului", însă fără a putea ține sub control afluxul spre frontiera închisă.

El a reamintit că autoritățile elene încearcă să îi controleze pe voluntarii și militanții care ajută la îngrijirea refugiaților și imigranților, pentru e evita răspândirea acestui tip de zvonuri, care s-au aflat și la 15 martie la originea unei încercări de trecere a frontierei de către imigranți în Macedonia. Trei afgani au murit atunci, înecați într-un râu.

Grecia nu a reușit până acum să îi convingă pe cei circa 11.000 de refugiați și imigranți, care se adună la Idomeni în speranța că vor ajunge în nordul Europei, că drumul lor este acum închis și că trebuie să se deplaseze în centrele de primire din țară, pentru a obține azil sau pentru se resemna că vor expulzați.

Sursa

Comentarii