03.09.2015 09:06

Criza imobiliară din Dubai

În ultimele 12 luni, proprietăţile imobiliare din Dubai s-au ieftinit cu 12,2%. Practic, valoarea construcţiilor scade cu o intensitate mai mare decât în economiile cu probleme mari - Grecia şi Ucraina.

Nu este pentru prima dată când proprietăţile din Dubai se scumpesc brusc, pentru ca mai apoi să se ieftinească cu aceeași intensitate. În 2009, Dubaiul a fost lovit din plin de recesiunea care a afectat tot globul.

Economiștii spun chiar că orașul a fost printre cele mai afectate din lume - comerţul a îngheţat, turismul s-a prăbuşit iar imobiliarele s-au ieftinit in timp record. Asta fiindcă în anii buni prețurile ating maxime nerealiste, iar atunci când economia are probleme, iese la lumină supraoferta de case de vacanță și proprietăți comerciale.

După câțiva ani de scumpiri uriașe, în 2009 în multe zone din Dubai prețurile au scăzut și cu aproape 50 de procente. După care, în 2014 a urmat un nou val de scumpiri. De această dată, noua scădere mare a cererii a fost provocată de înjumătățirea prețului la petrol, întărirea dolarului și slăbirea rublei. Iar cei care vor totuși să cumpere, se lovesc de noi reguli - acum creditele pentru case sunt limitate prin lege iar comisioanele pe tranzacții au fost dublate tocmai pentru a goni speculanții și a obliga piața să nu se încingă din nou.

Experţii imobiliari afirmă că imobiliarele din Dubai îşi vor continua scăderea - vilele spre exemplu se vor ieftini cu alte 6-7 % până la finele acestui an.

Comentarii