19.05.2019 08:02

Cum cântăreața Madonna a încălcat regulamentul Eurovision 2019

Madonna (60 de ani) a fost invitatul special al finalei Eurovision 2019 din Tel Aviv şi, în stitlul caracteristic, a oferit unul dintre cele mai controversate momente din istoria evenimentului.

Artista a inclus în prestaţia sa o trimitere la conflictul israeliano-palestinian, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Potrivit regulamentului concursului, declaraţiile politice sunt interzise, iar EBU a avut o reacţie promptă, precizând că la repetiţii nu a fost inclus momentul respectiv. 

Chiar dacă vocea ei nu s-a ridicat (la propriu) la înălţimea aşteptărilor şi a fost aspru criticată şi ironizată pentru acest lucru, Madonna şi-a atras şi numeroase laude după ce a făcut un apel la pace pe scena Eurovision 2019 din Tel Aviv, Ierusalim.    

În coregrafia pentru piesa „Future“, Madonna a inclus o trimitere directă la conflictul israeliano-palestinian. 

Dansatorii au purtat măşti de gaze, iar doi dintre ei, care s-au ţinut de mână, au avut pe spate câte un steag - unul israelian şi unul palestinian. 

Mai mult, au fost rostite fraze sugestive precum „Vă cunoaştem crimele“, „Nu toată lumea vine în viitor/ Nu toată lumea învaţă din trecut“, „Ei sunt atât de naivi, ei cred că noi nu suntem conştienţi de crimele lor. Noi ştim, dar nu suntem deocamdată pregătiţi să acţionăm“, iar prestaţia s-a încheiat cu mesajul „Treziţi-vă!“, şoptit de Madonna, dar şi afişat pe un ecran imens.    

O mişcare îndrăzneaţă, având în vedere că regulamentul competiţiei interzice clar declaraţiile politice. În plus, este o lovitură pentru Israel, care a plătit bani frumoşi pentru a o aduce pe scenă, aproximativ 1,3 milioane de dolari.  

Telespectatorii s-au grăbit să o laude pe Madonna pentru curajul de care a dat dovadă: „Hai să lăsăm de-o parte calităţile vocale ale Madonnei şi să ne concentrăm mai bine pe declaraţia ei politică împotriva modului în care sunt trataţi palestinienii de către ţara-gazdă care a plătit milioane de dolari pentru a o aduce pe scenă“, „Madonna s-a dus la cel mai mare eveniment din Israel doar pentru a arăta steagul palestinian. O iubim!“, „Puteţi să-i iubiţi sau să-i urâţi interpretarea, dar Madonna şi-a făcut auzită părerea, ceea ce e grozav“. 


SURSA

Comentarii