29.09.2015 08:58

Declarațiile lui Obama și Putin la adunarea generală a ONU

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi liderul rus Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, în marja Adunării Generale a ONU, după ce au susţinut discursuri la summitul anual al liderilor lumii. Putin a criticat politica externă a Statelor Unite şi a cerut o coaliţie împotriva terorismului, în timp ce omologul său american a cerut înlăturarea regimului din Siria şi a denunţat acţiunile Rusiei în Siria şi Ucraina, scrie mediafax.ro.

"Vidul de putere din Orientul Mijlociu a început să fie acoperit de militanţi islamişti, de terorişti. Credem că este o eroare enormă să nu cooperăm cu Administraţia şi cu armata siriană. În conformitate cu legislaţia internaţională, trebuie să creăm o largă coaliţie internaţională împotriva terorismului. Este logic că ţările dezvoltate ar trebui să joace roluri în această coaliţie", - a explicat liderul rus.

De cealaltă parte, preşedintele Statelor Unite, Barac Obama a criticat acţiunile ilegale ale unor mari puteri precum Rusia. "Există state puternice care vor să se impună asupra ţărilor mai slabe", - a declarat Obama de la tribuna ONU, referindu-se probabil la acţiunile Rusiei în Ucraina şi pentru susţinerea regimului din Siria, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Obama a cerut înlăturarea regimului din Siria, însă omologul său rus, Vladimir Putin, a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii. În schimb, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a pledat pentru combaterea terorismului în Siria.

Preşedintele american a mai declarat că susţine noile obiective de dezvoltare durabilă, subliniind că s-a angajat într-un nou plan de luptă împotriva sărăciei şi foametei în lume.

Barack Obama a menţionat susţinerea obiectivelor de dezvoltare durabilă pentru următorii 15 ani, a căror implementare va necesita eforturi din partea statelor, companiilor şi scietăţii civile în valoare de trilioane de dolari.

Liderii planetei au aprobat vineri, în prima zi a Adunării Generale a ONU, după ani de dezbatere, o vastă foaie de parcurs în lupta împotriva sărăciei, inegalităţilor şi modificărilor climatice.

Cele 17 "obiective de dezvoltare durabilă" (ODD) urmează să fie implementate în următorii 15 ani. Ele înlocuiesc cele opt "obiective de dezvoltare ale Mileniului", adoptate în 2000.

Comentarii