17.05.2016 19:39

Zeci de refugiați au dispărut după ce au aflat că vor fi transferați în România

Zeci de migranți din Grecia care urmau să fie mutați în alte state europene, în cadrul sistemului de distribuire stabilit de Comisia Europeană, au dispărut după ce au aflat că vor fi trimiși în România.

Mai precis, 32 de migranți din totalul de 67 care urmau să fie trimiși în țara noastră s-au retras din program sau se ascund în prezent de autorități, transmite Financial Times, care citează autoritățile de la Atena. Nu doar România îi sperie pe refugiați, ci și țara vecină. 36 de migranţi din totalul de 47 care ar fi trebuit să ajungă în Bulgaria s-au retras din program, iar alţi şapte au dispărut, astfel că, în final, numai patru au fost mutaţi.

Refugiaţii nu vor să ajungă nici în Estonia, potrivit autorităţilor elene. Opt din total de 27 de persoane selectate au preferat să se ascundă în loc să meargă în ţara baltică.

Pe de altă parte, unii solicitanţi de azil au refuzat inclusiv transferul în ţări bogate. Astfel, 24 de migranţi din totalul de 388 ce urmau să fie trimişi în Franţa au preferat să se ascundă de autorităţi, în timp ce alţi doi au renunţat.

În total, din 1.324 de oameni ale căror dosare au fost procesate, 191 au renunţat la program sau pur şi simplu au dispărut, au precizat oficialii greci.

Un consultant pe probleme legate de refugiaţi, Fotini Rantsiou, fost angajat ONU, consideră că mulţi migranţi renunţă la programul de relocare când află că vor fi trimişi în ţări unde nu au prieteni sau rude.

“Pe măsură ce procesul trenează, unii oameni devin descurajaţi (…). Au senzaţia că nu vor ajunge unde se află rudele lor, aşa că renunţă complet”, a explicat el.

Aproximativ 46.000 de solicitanţi de azil şi migranţi sunt blocaţi în Grecia, după ce Macedonia a închis ruta balcanică, în această primăvară.


Comentarii