01.02.2016 10:28

Elveția: ”DA” sau ”NU” pentru € 2250 lunar

Un nou referendum în Elveția. Cetățenii acestei țări trebuie să decidă dacă vor să obțină lunar 2500 de franci elvețieni, echivalentul a 2250 de euro ca venit minim garantat. Potrivit proiectului de lege, de acești bani vor beneficia atât cei care lucrează, cât și șomerii. Mai mult, minorii vor primi echivalentul a 562 de euro.

Autorii acestei legi și-au propus să rupă legătura dintre veniturile populației și ocuparea forței de muncă. Cu toate acestea, propunerea ca orice rezident elvețian să primească acest salariu minim garantat nu se bucură de prea multă susținere din partea cetățenilor. Conform rezultatelor ultimului sondaj, 54% dintre elvețieni nu cred că această idee se va pune în practică. De asemenea, doar 2% au mărturisit că ar demisiona și ar sta acasă şi 8% au răspuns că decizia o vor lua în funcție de circumstanțe.

Aplicarea acestui plan ar însemna și un efort bugetar de 208 miliarde de franci elvețieni. 153 miliarde vor reveni din taxe și 55 miliarde din asigurări sociale.

Referendumul va avea loc pe 5 iunie 2016. Dacă acest proiect de lege va fi acceptat de cetățeni, Elveția va deveni prima țară din lume care va oferi cetățenilor săi venitul lunar mediu garantat.

Menționăm că recent și Finlanda și-a manifestat intenția de a oferi un venit minim garantat de 800 de euro pe lună, în scopul de a încuraja oamenii fără locuri de muncă să accepte şi slujbe temporare. De asemenea, Orașul olandez Utrecht se pregătește să introducă la rândul său un experiment similar toamna aceasta.

Comentarii