09.02.2016 14:30

Energia din vânt este utilizată intens

UE a instalat anul trecut capacități record de producție a energiei eoliene în valoare de 12,8 Gigawați, informează Bloomberg, citat de Agerpres. În acest fel, energia obținută din vânt a devenit a treia componentă a mixului energetic al spațiului comunitar.

Raportul publicat azi de Asociația Europeană a Energiei Eoliene relevă că gazele naturale și cărbunele sunt în continuare principalele surse de producție a energie electrice în UE, însă energia eoliană reduce rapid decalajul care o separă de cărbune. În 2015, capacitatea instalată a energiei eoliene s-a ridicat la 142 GW, devansând energia hidro. Creșterea a fost stimulată de Germania, unde anul trecut au fost instalate noi capacități în valoare de 6,01 GW, ceea ce reprezintă aproape jumătate dintre din noile capacități. La fel, acest tip de energie a fost produs în cantități mari în Polonia, Franța și Marea Britanie.

Energiile regenerabile au primit un impuls în luna decembrie a anului trecut, când 195 de state au acceptat pentru prima dată un tratat care obligă toate țările. Ținta UE potrivit căreia energiile regenerabile trebuie să fie responsabile pentru 27% din consumul de energie în 2030 este obligatorie doar la nivelul blocului comunitar, fără obiective pentru fiecare țară membră în parte, precizează sursa.

Comentarii