12.07.2016 14:30

UE sancţionează Spania şi Portugalia din cauza deficitului excesiv

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au convenit marţi că Spania şi Portugalia au încălcat limita de cheltuieli permisă de reglementările comunitare, într-o decizie fără precedent care creează condiţiile pentru negocieri legate de aplicarea unor posibile sancţiuni financiare, relatează Bloomberg.

Decizia declanşează o perioadă de 10 zile în care autorităţile de la Madrid şi Lisabone pot încerca să obţină toleranţă din partea Comisiei Europene, Dacă vor avea succes, CE poate reduce penalităţile chiar şi la nivelul zero.

”Sînt sigur că vom avea un rezultat inteligent, la sfârşit”, a afirmat într-un comunicat ministrul de Finanţe din Slovacia, Peter Kazimir, care a prezidat întîlnirea miniştrilor de Finanţe ai UE.

Verdictul scoate în evidenţă dilema UE atunci cînd este vorba despre ţinerea sub control a cheltuielilor bugetare în statele zonei euro.

Miniştrii de Finanţe din UE sînt de acord că Spania şi Portugalia nu au făcut suficiente eforturi pentru reducerea deficitelor, dar mulţi dintre ei consideră că eventualele sancţiuni ar trebui să fie minime, alte guverne avînd probleme similare.

Decizia finală va reveni Comisiei Europene, care va anunţa verdictul în 20 de zile.

Spania a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 5,1% din PIB, obiectivul fiind de 4,2%.

Portugalia a încheiat anul trecut cu un deficit de 4,4%, peste pragul de 3% permis de legialaţia UE, potrivit News.ro.



SURSA

Comentarii