10.02.2016 13:30

FMI cere reforme Ucrainei

Directorul FMI avertizează Ucraina că programul de sprijin este în pericol din cauza stagnării reformelor. Ucraina trebuie să adopte reformele promise și să combată corupția, altfel riscă să piardă sprijinul Fondului Monetar Internațional, a declarat, miercuri, directorul general al instituției financiare internaționale, Christine Lagarde, informează AFP, citat de Agerpres.

'Fără noi eforturi substanțiale pentru a revigora reformele, este greu să vedem cum ar putea continua programul susținut de FMI', a adăugat directorul FMI, a declarat Christine Lagarde.

Ucraina speră să primească în 2016 ajutoare financiare de aproximativ nouă miliarde de dolari, dintre care 4,5 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internațional, 1,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o garanție de credit de un miliard de dolari din partea SUA. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, criticat pentru ritmul lent al reformelor, a amenințat, vineri, că demisionează împreună cu Cabinetul său, la două zile după demisia inopinată a ministrului reformator al Economiei, Aivaras Abromavicius, extrem de apreciat în Occident și de mediile de afaceri din Ucraina. Precizăm că economia ucraineană se confruntă cu o gravă recesiune și cu conflictul cu separatiștii pro-ruși din estul țării.

Comentarii