11.04.2016 09:28

Franța: Manifestanții din Piața Republicii, evacuați de poliție, dar vor putea reveni în cursul serii

Manifestanții adunați de 11 zile în Piața Republicii din Paris pentru a contesta, între altele, proiectul de reformă a codului muncii și a cere o altfel de politică, au fost evacuați luni dimineață de forțele de poliție, relatează AFP.

Evacuarea celor aproximativ 100 de persoane aflate în acel moment în Piața Republicii a început în jurul orei locale 05:30 (03:30 GMT) și s-a desfășurat fără incidente. Către ora 07:30 (05:30 GMT), în piață nu se mai găseau manifestanți, iar angajați ai serviciului de salubritate, în prezența polițiștilor, continuau să curețe zona și să demonteze standurile și alte instalații ridicate de protestatari.

Potrivit poliției, manifestanții evacuați luni dimineață vor putea reveni în Piața Republicii în cursul serii. Evacuarea 'a vizat cu prioritate înlăturarea structurilor fixe, conform declarațiilor de manifestație depuse ce prevedeau demontarea lor la sfârșitul serii', a explicat pentru AFP prefectura de poliție din Paris. Conform aceleiași surse, 'o nouă declarație de manifestație a fost depusă, ceea ce înseamnă că mișcarea va putea fi reluată luni seară'.

În fiecare noapte începând din 31 martie, anunțată ca zi de mobilizare împotriva proiectului de reformă a codului muncii, mii de manifestanți s-au adunat în Piața Republicii în cadrul unei mișcări cetățenești care depășește cu mult opoziția față de respectivul proiect de lege. Cei care s-au adresat mulțimii au vorbit despre feminism, globalizare, în apărarea migranților, pentru cauza palestiniană sau lupta împotriva corupției. Mișcarea s-a extins ulterior în mai multe orașe din provincie, cu o participare mai mult sau mai puțin numeroasă.

La Paris, noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de incidente, sute de persoane încercând să se îndrepte spre reședința premierului Manuel Valls. Poliția a operat opt rețineri, autoritățile semnalând și distrugeri de bunuri de către o parte a protestatarilor.

Sursa

Comentarii