10.09.2015 13:44

Gaz rusesc mai ieftin pentru România

Gazprom încearcă să recupereze piaţa românească, pe care, în ultimele luni, a pierdut-o în totalitate. Gazul propus României de compania rusească Gazprom a ajuns să fie la fel de ieftin precum cel de producţie internă. Oferta este valabilă pentru perioada rece a anului.

Dacă în ianuarie, în mijlocul iernii, importurile de gaze constituiau în jur de 3,5% din consum, atunci în aprilie, importurile au ajuns la zero.

În aceste condiţii Gazpromul sunt conştienţi că ar putea reveni în România doar cu preţuri foarte mici, informează digi24.ro.

Pentru perioada rece a anului, Gazprom le propune comercianţilor de gaze un preţ de aproximativ 240 de dolari pe mia de metri cubi. E în scădere cu 36% faţă de preţul plătit iarna trecută şi aproape la jumătate faţă de preţul cerut în 2013.

Prin această ofertă, Gazprom încearcă să intre în concurenţă directă cu Petrom şi Romgaz, companiile care controlează aproape în totalitate producţia internă de gaz şi mai nou ocupă în totalitate piaţa de consum.

Totuşi, populaţia României nu va resimţi direct avantajele unei bătălii a preţurilor între Gazprom şi producătorii locali. Consumatorii industriali mai curând.

Comentarii