08.09.2015 10:33

Gazprom vinde gaz la licitație

Gazprom a început luni să vândă gaze naturale la licitație în Europa, oferind clienților o alternativă la sistemul său controversat al contractelor pe termen lung. Astfel gigantul rus sperăsă-și consolideze statutul de principal furnizor de gaze naturale al vechiului continent.

Compania controlată de statul rus va încerca să găsească, până la data de 10 septembrie, cumpărători pentru o cantitate de 3,24 miliarde metri cubi de gaze naturale. O serie de companii europene și rusești se numără printre posibilii ofertanți, a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, informează Reuters, citat de agerpres.ro.

Chiar dacă este vorba de o cantitate foarte mică față de exporturile totale ale grupului, estimate la 158 de miliarde de metri cubi pentru acest an, pasul este unul simbolic pentru Gazprom. Până acum, compania rusească utiliza cu precădere contractele de vânzări pe termen lung, în care prețul gazelor naturale era legat de prețul petrolului. Clienții, în acest caz, se obligau să achiziționeze un anumit volum minim de gaze naturale.

Comisia Europeană a acuzat Gazprom că profită de poziția sa dominantă în Europa de Est pentru a majora prețurile cu până la 40%. Oficialii din cadrul companiei precizează că organizarea licitațiilor nu reprezintă un răspuns la ancheta demarată de Comisia Europeană, ci intenția de a vedea dacă noul mecanism va funcționa.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei însă, în contextul crizei din Ucraina, Europa vrea să-și reducă dependența de Rusia prin diversificarea surselor de aprovizionare.

Comentarii