01.07.2015 11:14

Grecia ar putea chema în judecată Uniunea Europeană

Grecia a ameninţat că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a bloca excluderea ţării din zona euro şi a evita sufocarea sistemului bancar, relatează Daily Telegraph, citată de Mediafax.

Ministrul grec al Finanțelor, Yanis Varoufakis a declarat pentru Daily Telegraph că autoritățile iau în considerare o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. El a argumentat că tratatele UE nu prevăd ieșirea din zona euro, iar Grecia refuză să accepte o astfel de penalizare. O acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva instituţiilor UE ar fi o mişcare fără precedent şi ar complica situaţia referitoare la Grecia, notează sursa. Această poziţie intervine după ce marile puteri europene au avertizat că Grecia va fi forţată să iasă din uniunea monetară dacă alegătorii resping măsurile de austeritate propuse de creditorii internaţionali, în urma referendumului de duminică. Oficialii greci au precizat că iau în considerare inclusiv să dea în judecată Banca Centrală Europeană pentru că a decis să menţină dar să îngheţe finanţarea băncilor din Grecia, deşi datoria instituţiei este să asigure stabilitatea financiară.

După luni de incertitudini legate de programul de susţinere financiară, timp în care BCE a aprobat săptămânal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichidităţi din bănci, premierul Alexis Tsipras a decis să convoace pe 5 iulie un referendum pe tema măsurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.
Anunţul a luat prin surprindere miniştrii de Finanţe din zona euro, care au respins solicitarea autorităţilor de la Atena de a prelungi cu o lună programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro.

Comentarii