23.09.2015 13:19

Grecia are Guvern

Noul guvern grec al lui Alexis Tsipras a depus jurământul miercuri, după ce în cursul nopții a fost anunțată componența sa. Ceremonia de investire a avut loc înainte ca șeful cabinetului să plece la summitul european de la Bruxelles.

Numeroși miniștri din precedentul guvern vor face parte și din noul cabinet, printre care și ministrul de finanțe Euclid Tsakalotos, a cărui primă sarcină va fi de a aplica planul de asistență financiară în valoare de 86 de miliarde de euro pe trei ani încheiat cu creditorii țării, UE și FMI, în iulie.

Ca și în cazul primului guvern al lui Tsipras în ianuarie, miniștrii au depus jurământul în două grupuri, la sediul președinției: primul, din care făcea partea și liderul Grecilor independenți, a depus jurământul cu mâna pe Biblie, în fața unor demnitari religioși ortodocși. Al doilea, mai mare, a depus jurământul civil în fața președintelui republicii, Prokopis Pavlopoulos. Din componența Guvernului mai face parte președintele partidului Grecii independenți Panos Kammenos, acesta a redevenit ministru al apărării.

Această formațiune va aduce un supliment de zece locuri celor 145 obținute de Syriza pentru asigurarea unei majorități absolute în Parlament (155 din 300).

Comentarii