07.07.2015 07:46

Grecia are un nou ministru de finanțe

Euclid Tsakalotos, este noul ministru de Finanţe al Greciei și cel care îl înlocuieşte pe Yanis Varoufakis, care a demisionat luni, după referendum, argumentând că partenerii europeni nu doresc prezenţa sa la reuniunile Eurogrup.

Premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, l-a desemnat luni după-amiază pe Euclide Tsakalotos, până acum secretar de stat în Ministerul de Externe, în funcţia de ministru al Finanţelor. Noul ministru de Finanţe al Greciei, are 55 de ani şi coordonează din aprilie negocierile cu creditorii internaţionali, el fiind un economist format la Universitatea britanică Oxford.

Totodată, Tsakalotos este membru al formaţiunii de extremă-stânga Syriza de aproape zece ani şi este deputat din 2012. Descris drept "creierul din spatele politicilor economice ale partidului Syriza", Tsakalotos a scris şase cărţi, abordând inclusiv cauzele crizei economico-financiare din Grecia. Tot ieri, Banca Centrală Europeană a anunţat că va menţine nivelul actual al programului de asistenţă financiară de urgenţă pentru băncile greceşti, dar va înăspri condiţiile de acordare a finanţării, notează, mediafax.ro Menționăm că, din 26 iunie, finanţarea în cadrul programului de asistenţă financiară de urgenţă a fost plafonată la aproape 89 de miliarde de dolari.

Băncile greceşti au fost închise pe parcursul zilei de astăzi şi vor rămâne închise șă miercuri, iar limita zilnică de retragere a maximum 60 de euro în numerar rămâne în vigoare, a anunţat şeful asociaţiei băncilor greceşti, citat de Reuters. Amintim că premierul Alexis Tsipras declara că băncile urmau să fie redeschise marţi, după refrendum.

Comentarii