06.07.2015 07:29

Grecii au spus "NU" Europei

O zi decisivă pentru greci, apoape 10 milioane dintre aceștia au mers ieri la secțiile de votare, pentru a răspunde "DA" sau "NU" la întrebarea "Ar trebui să fie acceptată propunerea care a fost înaintată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrup din 25 iunie 2015?”.

Peste 61 la sută dintre participanţii la referendum au respins oferta creditorilor externi, în timp ce "pentru" au votat aproape 39 la sută.
Premierul Alexis Tsipras a mulţumit oamenilor pentru încredere şi a subliniat că scrutinul nu înseamnă o ruptură de Uniunea Europeană, ci mai mulţi aşi în mânecă în cadrul negocierilor cu partenerii europeni.

În urma referendulmului, fostul premier al Greciei şi liderul principalului partid de opoziţie, Antonis Samaras, a demisionat din fruntea formaţiunii pe care o conduce, după ce a susţinut că autorităţile trebuie să accepte reformele solicitate de creditori.

Ministrul grec al Finanţelor, Yanis Varoufakis, la fel și-a dat demisia. Acesta a declarat că decizia i-a fost dictată de presiunea comunităţii europene.
La rândul său, Comisia Europeană a emis un scurt comunicat, în care se spune că 'ia notă și respectă' rezultatul votului din Grecia. Conducătorii zonei euro se vor reuni marți, la Bruxelles, pentru un summit consacrat consecințelor referendumului.

Comentarii