30.06.2015 08:16

Grecii, în delir economic

Zile numărate pentru Grecia. Astăzi Guvernul elen, trebuia să achite FMI datoria de aproape 1,6 miliarde de euro, sumă pe care Tsipras a anunţat că nu are de unde să o achite. În aceste condiții, statul elen ar putea intra în incapacitate de plată. Tot astăzi expiră și acordul de asistență financiară, iar Atena ar putea pierde fonduri în valoare de peste șapte miliarde de euro.

Situația este din ce în ce mai tensionată în Grecia. În timp ce băncile sunt sufocate iar creditorii îi presează, oamenii au ieșit din nou în stradă. Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seară, în oraşele Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali și pentru votul ”nu” la referendumul de duminică. Într-un interviu televizat difuzat luni seară de postul naţional de televiziune al Greciei, premierul Alexis Tsipras a trecut la contraatac. Acesta a califiat drept "şantaj" negocierile cu finanțatorii internaționali şi a îndemnat poporul elen să voteze "nu" la referendumul de duminică.

Tsipras a mai spus că oficialii europeni nu îşi doresc o eventuală ieşire a Greciei din spaţiul monedei unice. În ajun, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a arătat deschisă către noi negocieri. Reamintim că, pe 5 iulie, grecii vor trebui să răspundă cu "Da" sau "Nu" la întrebarea dacă propunerile creditorilor internaţionali trebuie sau nu acceptate. Premierul Alexis Tsipras a sugerat că este dispus să demisioneze, dacă grecii vor vota în favoarea propunerilor venite de la Bruxelles.

Comentarii