21.09.2015 08:25

Grecii l-au ales din nou pe Tsipras

Fostul premier grec Alexis Tsipras și-a revendicat victoria în alegerile legislative de duminică şi a anunţat o coaliţie cu foştii săi parteneri de guvernare Grecii Independenţi. După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza, partidul lui Tsipras, a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puține decât la alegerile din ianuarie, care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere.

Pe poziția a doua s-a situat partidul de dreapta Noua Democrație (ND), condus de Vangelis Meimarakis, care a obținut 28,09% din voturi și 75 de mandate. Vangelis Meimarakis și-a recunoscut imediat înfrângerea în fața lui Tsipras, spunând că prioritatea țării este acum formarea unui guvern.

În pofida unei prezențe la vot de doar 56,5% (comparativ cu 63% în ianuarie), grecii i-au acordat lui Tsipras o a doua șansă, deși premierul a fost forțat să semneze în august un nou acord de împrumut cu creditorii internaționali, după luni de negocieri dure și în contextul riscului ca Grecia să intre în incapacitate de plată și să părăsească zona euro.

Reamintim că Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Comentarii