03.09.2015 08:01

Și fermierii grancezi protestează

Nemulțumiți de scăderea prețurilor la produsele agricole, fermierii francezi au organizat astăzi o demonstrație de forță în capitală. Ei au blocat Parisul cu peste 1.000 de tractoare.

În jurul orei locale 9:00 prefectura poliţiei Parisului a numărat 1365 de tractoare şi aproximativ 100 de autocare la periferiile capitalei Franţei. În plus, la chemarea Federaţiei Fermierilor din Franţa, primul sindicat agricol din Franţa, alţi 4000 până la 5000 de agricultori ar urma să ajungă la Paris cu autocarul sau trenul. Odată reunite la unul dintre principalele puncte de acces spre capitală, diferite coloane de manifestanţi s-au îndreptat spre Place de la Nation, unde vor protesta pe întreaga durată a zilei.

„Această manifestaţie nu va fi o defilare folclorică şi nici o paradă a tractoarelor. Fermierii sunt hotărâţi”, a avertizat secretarul general al Federaţiei Fermierilor din Franţa, Dominique Barrau. După o serie de crize care i-au afectat pe producătorii de lapte, bovine şi porcine, aceştia au cerut fermierilor să vină să protesteze pe străzile din Paris pentru a evita lichidarea sectorului agricol francezi. Fermierii francezi, care în cursul acestei veri au organizat peste 500 de acţiuni de protest prin blocarea mai multor siteuri turistice celebre din Franţa precum mănăstirea Mont-Saint-Michel sau castelul Chambord, aşteaptă un angajament din partea guvernanţilor în favoarea exploataţiilor agricole afectate de scăderea preţurilor.

„Guvernul lucrează la un set de măsuri de răspuns”, a anunţat ministrul francez al Agriculturii, Stéphane Le Foll, adăugând că reuniunea de lunea viitoare a miniştrilor europeni ai Agriculturi va permite completarea lor.

Contextul global este unul nefavorabil pentru fermierii francezi în condiţiile embargoului introdus de Rusia pentru produsele agroalimentare occidentale, eliminării cotelor la lapte în Europa şi încetinirii economice a Chinei, care duce la diminuarea achiziţiilor sale de produse agricole. În plus, fermierii sunt nemulţumiţi şi de războiul preţurilor dintre marile grupuri de distribuţie, care trage în jos întregul lanţ de producţie.

Comentarii