18.09.2015 08:48

Intră în vigoare acordul Marilor Puteri cu Iranul

Administrația americană a început oficial joi aplicarea acordului istoric încheiat în iulie între Marile Puteri și Iran în domeniul nuclear. Amintim că acordul prevede o ridicare progresivă și condiționată a sancțiunilor impuse Iranului încă din 2006, în schimbul garanțiilor că această țară nu va dezvolta arma atomică.

Ziua de 17 septembrie era data limită la care Congresul american, trebuia să-și dea avizul în privința acordului semnat de administrația democrată, alături de alte cinci Mari Puteri (Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania), cu Iranul. În mod simbolic, secretarul de stat John Kerry, a anunțat într-un comunicat numirea unui coordonator șef pentru punerea în aplicare a acordului. Simultan, președintele Barack Obama s-a deplasat în cursul serii la Departamentul de Stat pentru o recepție organizată de John Kerry pentru echipa americană de negociatori în acest dosar, după cum a indicat Casa Albă, potrivit AFP.

Amintim că acordul impune reducerea semnificativă a programului nuclear civil iranian și îl plasează timp de mai mulți ani sub un regim de inspecții stricte pentru a garanta că nu poate fi folosit pentru a dezvolta bombe atomice.

În schimb, o serie de sancțiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Potrivit unor diplomați citați de Reuters, embargoul ONU asupra importurilor de arme va rămâne în vigoare cinci ani de la semnare, iar cel privind rachetele timp de opt ani. De asemenea, sancțiunile ONU vor putea fi reinstituite în termen de 65 de zile dacă acordul cu marile puteri nu va fi respectat.

Comentarii