29.09.2015 12:24

Jumătate de milion de imigranți au intrat în Europa

Peste o jumătate de milion de migranți și refugiați au sosit în Europa în 2015 după ce au traversat Marea Mediterană, călătorie în urma căreia circa 3.000 dintre ei au murit sau sînt dați dispăruți, a anunțat astăzi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. Majoritatea migranților fug de conflictele armate din Siria, Irak și Afganistan.

În total, aproape 515.000 de migranți și refugiați au traversat Mediterana, dintre care circa 383.000 au ajuns în Grecia, iar în jur de 129.000 în Italia. Din acest total, 54% sînt sirieni și 13% afgani.

În același timp, în jur de 2.980 de refugiați și migranți și-au pierdut viața ori au fost dați dispăruți în timpul traversării Mediteranei spre coastele Europei. Agenția ONU atrage atenția că, în pofida operațiunii comune europene de căutare și salvare pe mare, din cadrul Frontex, care a salvat mii de vieți, Mediterana rămâne ruta cu cele mai multe pierderi umane.

Conform Înaltului Comisariat, mulți dintre cei care ajung pe mare în Europa de Sud, mai ales în Grecia, provin din țări afectate de violențe și de conflicte, precum Siria, Irak și Afganistan. Acești oameni au nevoie de protecție internațională și sînt adesea traumatizați și epuizați fizic, notează agerpres.ro.

Statele Uniunii Europene au convenit săptămîna trecută asupra repartizării a 120.000 de refugiați și acordării de sprijin financiar vecinilor Siriei, dar ONU a cerut eforturi suplimentare din partea liderilor politici, în contextul celei mai grave crize migratorii cu care se confruntă Europa după Al Doilea Război Mondial.

Comentarii