14.09.2016 10:30

Juncker: Pînă în noiembrie vom propune un Sistem european de informații privind călătoriile

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat miercuri, în plenul Parlamentului European, că pînă în noiembrie va fi propus un Sistem european de informații privind călătoriile - un sistem automatizat care va determina cui i se va permite să călătorească în Europa.

"Avem nevoie de acele informații. De cîte ori am auzit povești în ultimele luni că informația exista în baza de date a unei țări dar nu a fost găsită pentru că nu și-a găsit calea către autoritatea competentă din altă țară care ar fi putut să acționeze?", s-a întrebat retoric Juncker.

El a subliniat că securitatea frontierelor înseamnă că schimbul de informații trebuie prioritizat. "Pentru acest lucru vom întări Europol, oferindu-i acces mai bun la bazele de date și mai multe resurse", a dat asigurări Juncker.

Președintele Comisiei Europene a subliniat faptul că statele trebuie să dea dovadă de solidaritate în gestionarea crizei refugiaților.

"Solidaritatea trebuie să vină din inimă. Nu poate fi forțată", a afirmat el, în plenul PE.

"Avem încă multe de făcut în domeniu și trebuie să știm ce indivizi ne trec frontierele", a spus Juncker.

"Statele membre și instituțiile trebuie să coopereze strîns pentru a înființa 200 de posturi de grăniceri și a desfășura 50 de autovehicule la frontiera cu Bulgaria. Ne-am dori să implementăm acest lucru până la finalul anului", a arătat Jean-Claude Juncker.

Președintele CE a vorbit și despre extinderea planului de investiții ale UE pentru Africa și vecinătatea sa, care are potențialul de a aduna 44 de miliarde de euro în investiții. "Poate ajunge până la 88 de miliarde de euro dacă statele membre contribuie", a spus el.

Juncker a apreciat că noul plan va oferi un colac de salvare pentru cei care altfel ar fi nevoiți să întreprindă "călătorii periculoase".

În ceea ce privește conflictul din Siria, el a insistat asupra faptului că este necesară o strategie europeană pentru Siria. "Federica Mogherini ar trebui să aibă un loc la masa de negocieri la care se stabilește viitorul Siriei", a mai spus Juncker.

SURSA

Comentarii