23.09.2016 08:45

Lavrov și Kerry nu au putut ajunge la un consens asupra armistițiului în Siria

Reuniunea internațională privind Siria nu a permis restabilirea armistițiului, a declarat joi secretarul de stat american John Kerry, anunțînd o nouă întîlnire vineri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, potrivit AFP.

După două ore de consultări ale Grupului internațional de sprijin pentru Siria (GISS), Kerry a cerut Rusiei să manifeste "seriozitate" pentru a permite aplicarea acordului de încetare a focului semnat de Washington și Moscova la Geneva, la 9 septembrie, dar care nu se mai aplică de luni.

De asemenea, Kerry a cerut din nou ca Damascul "să înceteze să-și folosească" aviația pentru a bombarda opoziția și civilii.

"Întrebarea este acum dacă rămîne o șansă reală pentru a merge mai departe, deoarece este clar că nu putem continua mult timp pe această cale", a afirmat Kerry într-o scurtă declarație făcută presei, pe un ton grav.

"Primul lucru pe care îl avem de făcut este să găsim o modalitate de a restabili credibilitatea procesului diplomatic" asupra Siriei, care a reintrat la începutul acestei săptămîni în război, orașul Alep fiind bombardat și vizat de o ofensivă a armatei siriene, anunțată în plină reuniune a GISS.

"Singurul mod de a ajunge la aceasta este ca cei care dispun de o forță aeriană să înceteze să o utilizeze", a afirmat Kerry, făcînd aluzie la aviația siriană care ar fi trebuit să rămînă la sol, potrivit prevederilor acordului de la Geneva.

Acest text parafat de Kerry și Lavrov prevedea de asemenea șapte zile de încetare a focului, ajutor umanitar și o cooperare militară între Washington și Moscova împotriva jihadiștilor.

Dar armistițiul a luat "sfîrșit" la 19 septembrie, potrivit armatei siriene.

Această zonă de facto de interdicție aeriană asupra unei părți a Siriei "nu trebuie să dureze o zi sau două, ci cît mai mult timp posibil pentru ca toată lumea să vadă că ei sînt serioși", a mai spus John Kerry, referindu-se la regimul de la Damasc și la aliatul său rus.

Cei doi artizani american și rus ai procesului diplomatic în Siria s-au întâlnit joi la New York în cadrul GISS, care grupează din toamna anului 2015 peste 20 de țări și organizații internaționale, între care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran, Turcia, ONU și UE.

GISS are o foaie de parcurs, care prevede o încetare a focului, ajutor umanitar și începutul unui proces politic între regimul președintelui Bashar al-Assad și opoziția armată moderată, sub egida ONU.

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a calificat reuniunea de joi drept "lungă, dureroasă și dezamăgitoare".

La rîndul său, șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault, a apreciat răspunsul Moscovei drept unul "nesatisfăcător".

"Acesta este un moment al adevărului pentru Rusia, este un moment al adevărului pentru regimul Assad, este un moment al adevărului pentru opoziție", a conchis secretarul de stat american, care a spus că se va întîlni, din nou, cu omologul său rus, vineri, la New York.

SURSA

Comentarii