13.10.2016 11:35

Locul unde un rezervor de combustibil e mai ieftin decât o ceaşcă de cafea

În Republica Moldova litrul de benzină sau motorină încă are un cost ridicat. Însă există o ţară, undeva în America de Sud, unde un plin de benzină este mai ieftin decât o ceaşcă de cafea.

Potrivit Bloomberg, un litru de benzină este doar un leu, adică un rezevor de 50 de litri costă aproape 5 lei moldovenești, mult mai puţin decât o cafea la bar şi cât una la pahar de plastic.

Totuşi trebuie menţionat că în Venezuela câştigul mediu zilnic este de 50 de lei, ceea ce înseamnă că un venezuelean trebuie să aloce 0,23% din câştigul zilnic pentru 1 litru de benzină. Per total, un şofer din Venezuela consumă în jur de 450 de litri de benzină, adică 0,29% dintr-un salariu mediu.

Şi în Arabia Saudită combustibilul este iefitin, astfel un litru de benzină este puţin sub 5 lei, iar venitul zilnic este de 215 lei, ceea ce înseamnă că un saudit este nevoit să aloce 9,44% din câştigul zilnic pentru un litru de benzină.

Iranul încheie podiumul cu 6,5 lei pentru un litru de benzină, urmat de Kuveit şi Malaiezia cu 6,7 şi 8 lei.

În Republica Moldova, un litru de benzină costă 16,24 lei, în timp ce un litru de motorină poate fi procurat cu 14,03 lei.

În Hong Kong este cel mai scump litru de benzină cu 36 lei, însă raportat la venitul mediu zilnic de 2254 de lei nu e chiar aşa de mult. În schimb, indienii trebuie să aloce cea mai mare parte din salariu, dintre ţările analizate, pentru combustibil. Astfel, un indian trebuie să aloce nu mai puţin de 21,21% din venitul zilnic de 90 lei pentru a-şi permite un litru de benzină.

Mexicanii cheltuiesc cel mai mult pentru a-şi utiliza automobilele. Un şofer mexican consumă aproape 359 de litri de benzină pe an, adică 3,3% din salariul mediu.

Americanii consumă cel mai mult combustibil, nu mai puţin de 420 de galoane pe an (aproape 1600 de litri) însă le mănâncă doar 1,8% din salariu mediu în condiţiile în care venitul mediu zilnic în Statele Unite este de 3000 de lei.

SURSA

Comentarii