07.09.2016 11:05

Londra nu dă semne că ar ști cum să iasă din UE

Theressa May și-a făcut intrarea pe Downing Street nr.10 cu o afirmație care, măcar la acea oră, vădea determinare în abordarea spinoasei probleme-Brexit înseamnă Brexit.

După care noul premer britanic a anunțat că nu intenționează să recurgă în cursul acestui an la activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona, menționând că noul cabinet are nevoie de timp pentru a-și pune la punct strategia de negociere a viitoarei relații dintre Marea Britanie și UE.

Deocamdată, guvernul Regatului Unit nu a dat publicității niciun model clar de abordare a relației pe care țara ar urma să o aibă cu vecinii europeni, ci doar câteva indicii care, la fel de bine, se pot dovedi piste înșelătoare.

Relație prestabilită

Premierul britanic crede că va reuși să evite modelele norvegian și elvețian în relația cu UE, păstrând doar avantajele accesului la piața liberă de pe continent fără a acorda dreptul de liberă circulație pentru cetățenii statelor membre.

Seamănă cumva cu un divorț în care unei părți i se fixează un drept de vizită limitat, dar Theresa May susține că varianta liberei circulații a persoanelor în interiorul Marii Britanii nu este una care să fie supusă negocierilor.

Vremuri tulburi în comerț

May a crezut că momentul Brexit va deschide ușa pentru realizarea rapidă a unor noi tratate de schimburi comerciale cu diverse alte piețe de pe glob, dar summitul G20 desfășurat săptămâna trecută în China i-a demonstrat cât se poate de clar că interesul partenerilor externi pentru o piață de doar 56 milioane de locuitori este destul de scăzut.

„S-ar putea să întâmpinăm o perioadă dificilă în viitorul apropiat”, și-a mai domolit speranțele premierul britanic, după ce singurele state care au acceptat fără ocolișuri oferta britanicilor au fost Mexic, Singapore și Coreea de Sud.

„Peștii cei mari”, însă, Statele Unite sau Japonia, par mult mai interesați de piața unică europeană sau măcar de influența pe care economia britanică o va avea în regiune.

Companiile japoneze au remis un memoriu prin care avertizează că își vor limita activitățile în Marea Britanie dacă Londra nu reușește să își păstreze accesul pe piața din interiorul UE, în vreme ce președintele Obama a declarat pe un ton sec că pentru administrația sa prioritatea rămâne semnarea acordului TTIP cu UE.

Ce-i drept, până acum economia britanică a dat semne că se ține zdravăn pe picioare. După un prim episod al deprecierii lirei în fața dolarului și a euro, cursul valutar pare să se fi stabilizat la 1,33 dolari, cu 11% mai mic decât cel înregistrat în ziua referendumului.

Cotațiile bursiere au revenit la normal, consumul pare să performeze, iar rata șomajului a scăzut în luna iulie.

Cu toate acestea, ruptura de UE nu este produsă încă, iar adevăratele șocuri economice abia atunci ar putea surveni, mai ales în cazul unor negocieri purtate fără talent.

Promisiuni uitate

În plus, noul guvern a reușit să încalce deja două promisiuni care au ținut capul de afiș în campania taberei pro-Brexit: introducerea unui sistem de punctaj pentru selectarea imigranților care râvnesc la un loc de muncă în Marea Britanie și finanțarea suplimentară a sistemului public de sănătate.

Până acum, May s-a dezis de cele două inițiative, prima dintre acestea neavând acceptul ei nici în trecut, în vreme ce varianta suplimentării bugetului Sănătății cu 100 milioane de lire/săptămână a fost respinsă fără drept de apel.

Chiar dacă nu a fost membru al taberei care a militat pentru despărțirea Marii Britanii de UE, Theresa May s-a înconjurat de miniștri care au fost figuri proeminente în această dispută politică, Boris Johnson, fostul primar al Londrei, de exemplu, ocupând acum funcția de ministru de Externe.

SURSA

Comentarii