03.09.2015 10:55

Mandat de arestare pe numele președintelui Guatemalei

În statul Sudamerican Guatemala triumfă democrația. Justiția a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Otto Pérez Molina, acuzat de corupție și privat de imunitate, cu numai câteva zile înainte de alegerile generale din această țară. În această dimineață el și-a dat demisia, precizând că a luat această decizie pentru a putea înfrunta ”pe cont propriu procedura deschisă împotriva sa”.

Mandatul de arestare a fost autorizat de către judecătorul Miguel Angel Galvez, care se ocupă de acest dosar, a anunțat purtătorul de cuvânt a parchetului.

Președintelui conservator, un general în rezervă în vârstă de 64 de ani, la putere din 2012, i s-a ridicat marți imunitatea în urma unui vot în unanimitate al Parlamentului, o măsură inedită în istoria Guatemalei și salutată de o mare parte dintre cetățeni.

De marți seara, justiția i-a interzis președintelui să părăsească teritoriul țării. Miercuri, Curtea Constituțională a confirmat începerea urmăririi penale, respingând recursul depus de președinte pentru suspendarea procedurii.

Conform legii din Guatemala, președintele poate rămâne la post chiar dacă își pierde imunitatea și este obiectul unor urmăriri penale, cu excepția cazului în care un judecător decretează plasarea sa în detenție provizorie, caz în care ar fi revocat și înlocuit de vicepreședintele său.

În acest dosar, fostul vicepreședinte, Roxana Baldetti, care a demisionat în mai, se află deja în detenție provizorie.

Otto Pérez este acuzat de Parchet și de Comisia internațională a ONU împotriva impunității în Guatemala (CICIG) că a condus un sistem de corupție în sistemul vamal, cu funcționari care au primit mită pentru a scuti de taxe anumite importuri.

Comentarii