27.05.2016 12:28

Marea Britanie lansează o anchetă asupra tribunalelor islamice

Guvernul britanic a anunțat joi că a lansat o anchetă independentă asupra unor posibile practici discriminatorii față de femei în tribunale islamice neoficiale din Anglia și Țara Galilor, scrie agerpres.ro.

„Unele femei au fost victime ale unor decizii discriminatorii din partea consiliilor religioase care aplică sharia (legea islamică), ceea ce este o preocupare majoră”, a afirmat ministrul de interne, Theresa May, într-un comunicat.

„Nu există decât un stat de drept în țara noastră, care oferă drepturi și garanții fiecărui cetățean”, a reaminitit ministrul.

Guvernul dorește să stabilească dacă unele tribunale islamice caută să legitimeze căsătoriile cu forța și pronunță decizii de divorț defavorabile femeilor.

„Aceasta ne va ajuta să înțelegem dacă sharia este viciată sau manipulată și, dacă da, în ce măsură”, a explicat Mona Siddiqui, profesoară la Universitatea din Edinburgh și specialistă în studii islamice, responsabilă cu conducerea investigațiilor.

Ancheta are loc în cadrul noii strategii împotriva extremismului local, lansată anul trecut de guvernul britanic.

Aproape 30 de tribunale islamice funcționează în Marea Britanie, în esență pentru a arbitra conflicte familiale, fără să aibă însă recunoaștere legală.

SURSA

Comentarii