02.06.2016 14:21

Merkel: Legăturile Germaniei cu Turcia sînt solide, în pofida divergențelor asupra unor chestiuni

Germania are relații solide și extinse cu Turcia în pofida diferențelor de opinie asupra unor subiecte, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, după ce Bundestagul a adoptat o rezoluție prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunțat vehement de către Ankara, potrivit Reuters.

''Sînt multe lucruri care leagă Germania de Turcia și, chiar dacă există între noi diferențe de opinii asupra unei probleme specifice, amploarea legăturilor noastre, prietenia, relațiile strategice sînt excelente'', a spus Merkel, într-o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Berlin.

Ea a adăugat că Germania susține dialogul dintre Turcia și Armenia și dorește să aibă relații bune cu Ankara.

Deputații germani au votat joi, cu o majoritate covîrșitoare, o rezoluție prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunțat vehement de către Ankara, relatează AFP și Reuters.

Deși Ankara recunoaște faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, ea neagă faptul că ar fi fost omorîți sute de mii de armeni, că a existat o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziții în acest sens din partea autorităților otomane.

Pe de altă parte, șefa executivului german a spus că Germania vrea ca Marea Britanie să rămînă membră a Uniunii Europene și a apreciat că țara insulară ar fi mai puternică în interiorul blocului comunitar decît în afara sa.

Marea Britanie va organiza în 23 iunie un referendum cu privire la oportunitatea ieșirii din Uniunea Europeană, eveniment cu implicații importante pentru statutul său politic, economic și comercial.


Comentarii