13.07.2016 09:10

Un ministru austriac o îndeamnă pe Teresa May să evite ieşirea din UE

Noul premier al Marii Britanii trebuie să evite ieşirea ţării din Uniunea Europeană, recomandă ministrul austriac al Finanţelor, Hans Jörg Schelling, îndemnînd-o pe Theresa May să ia o decizie rapidă, ţinînd cont de impactul economic asupra Londrei, informează The Independent.

"Theresa May trebuie să ia rapid o decizie", a declarat Hans Jorg Schelling, avertizând că ieşirea Marii Britanii din UE va atrage efecte de ordin economic pentru economia britanică.

"Unii oameni din Marea Britanie se întreabă dacă este sau nu vina lor. Dar a fost o decizie a cetăţenilor britanici", a adăugat ministrul austriac al Finanţelor.

"Dacă observăm situaţia din alte ţări, deciziile de acest fel pot fi schimbate de Parlament. Sper că înţelepciunea parlamentarilor va oferi o nouă linie decizională pentru a nu permite ieşirea ţării din UE", a subliniat Schelling.

Săptămîna trecută, Hans Jörg Schelling afirma că Marea Britanie nu va părăsi Uniunea Europeană, în pofida rezultatului referendumului din 23 iunie.

Parlamentul britanic poate bloca, teoretic, decizia cetăţenilor privind ieşirea din Uniunea Europeană întrucât aplicarea rezultatului referendumului nu are caracter obligatoriu.

Preşedintele Eurogrup, ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijseelbloem, recomandă Guvernului britanic să declanşeze cît mai rapid procedura de ieşire din Uniunea Europeană, în contextul în care Londra a sugerat că va iniţia procesul în momentul cel mai favorabil interesului naţional.

"Ca să vă spun în mod diplomatic, va fi cu atît mai bine cu cît depăşim mai rapid această situaţie problematică", a declarat Jeroen Dijseelbloem, citat de ziarul The Independent.

"Aşteptăm să colaborăm cu oricine a cîştigat de pe urma acestui proces democratic. Şi va trebui să găsim soluţii privind ieşirea Marii Britanii din UE, o situaţie care a generat numeroase probleme în principal pentru Londra, dar şi pentru Europa", a subliniat preşedintele Eurogrup.

Şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a cerut Marii Britanii să clarifice cît mai rapid ce relaţie doreşte să aibă cu Uniunea Europeană. "Sarcina noului premier ... va fi să ofere claritate în privinţa tipului de relaţie pe care Marea Britanie vrea să o construiască cu Uniunea Europeană", a declarat Angela Merkel, citată de presa germană.

La rîndul său, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, a insistat că Londra trebuie să clarifice rapid situaţia, date fiind efectele economice şi politice ale referendumului care a avut ca rezultat decizia de părăsire a Uniunii Europene.

Marea Britanie va declanşa "cînd va fi pregătită" şi ţinînd cont de "interesul naţional" procedura de ieşire din Uniunea Europeană, afirmă Chris Grayling, preşedintele Camerei Comunelor şi un aliat al viitorului premier Theresa May. "Cred că Articolul 50 trebuie activat cînd sîntem pregătiţi. Cel mai important lucru acum este să facem ceea ce este în interesul naţional", a declarat Chris Grayling pentru postul Sky News. "Ne vom pregăti de negocieri şi vom decide ce tip de relaţie vrem să negociem; atunci vom invoca Articolul 50. O vom face în mod adecvat şi cînd sîntem pregătiţi", a spus Grayling, un apropiat al viitorului premier Theresa May.

Numeroşi oficiali din cadrul Uniunii Europene au îndemnat Marea Britanie să declanşeze rapid procedura de ieşire din Blocul comunitar.



SURSA

Comentarii