02.09.2015 12:47

NATO deschide noi centre

Șase noi centre de comandă ale NATO stabilite pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice au devenit ieri operaționale, ca răspuns la noua amenințare de securitate percepută din partea Rusiei, a anunțat NATO.

Astfel, centrele din Bulgaria, România, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia vor avea drept misiune înlesnirea desfășurării noii forțe de reacție foarte rapide a NATO și coordonarea exercițiilor, notează AFP. În fiecare centru vor exista aproximativ 40 de ofițeri până la sfârșitul anului. Ceremoniile care vor marca deschiderea oficială a centrelor de comandă se vor desfășura joi la Vilnius.

”Centrele doar și-au început activitatea, însă vor deveni pe deplin operaționale până la următorul summit NATO, care va avea loc la Varșovia în luna iulie anul viitor”, - a declarat un oficial NATO pentru AFP.

NATO și-a intensificat rolul în Europa de Est pentru a-i descuraja pe potențialii agresori și pentru a-și asigura aliații pe fondul crizei din Ucraina după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea anul trecut. Alianța și-a sporit numărul exercițiilor de pe teren, a desfășurat nave și avioane, iar Washingtonul a anunțat instalarea de stocuri de armamente.

Comentarii