17.11.2016 09:01

Sarcofag nou pentru reactorul 4 de la Cernobîl

Protecţie pentru următorii 100 de ani

Deplasarea noii incinte de protecţie a început luni şi va dura pînă la sfîrşitul lui noiembrie.

„Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din istoria ingineriei civile trece printr-o etapă majoră“, s-a felicitat, cu această ocazie, constructorul Novarka, un consorţiu format din societăţile franceze Bouygues şi Vinci.

Conceput în formă de cupolă şi ridicat pe structură metalică, noul sarcofag este destinat să preîntîmpine o nouă catastrofă nucleară în următorii 100 de ani. Iniţial acesta va acoperi vechea construcţie de protecţie, care va fi dezmembrată, apoi reactorul care a explodat la 26 aprilie 1986.

„Deplasarea cupolei deasupra reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl marchează sfîrşitul unei lupte duse de 30 de ani încoace contra consecinţelor accidentului. Este o etapă istorică în ameliorarea protecţiei mediului în zona de excludere de la Cernobîl şi în întreaga lume“, s-a felicitat la rîndul său ministrul ucrainean al Ecologiei Ostap Semerak.

Costul construcţiei s-a ridicat la 1,5 miliarde de euro, însă factura finală va ajunge la 2,2 miliarde de euro odată cu încheierea lucrărilor de decontaminare şi luarea tututor măsurilor sanitare necesare.

Banii pentru construirea noului sarcofag de la Cernobîl au fost oferiţi de 43 de state, între care Canada, China, Japonia, Rusia, Statele Unite şi toate statele membre UE.

SURSA

Comentarii