28.03.2016 09:19

O facțiune a talibanilor pakistanezi revendică atentatul de la Lahore, spunând că i-a vizat pe creștini

O facțiune a mișcării talibanilor din Pakistan a revendicat luni atacul sinucigaș de duminică dintr-un parc aglomerat din orașul Lahore din estul Pakistanului, atentat soldat cu moartea a 72 de persoane și cu rănirea altor circa 300, în majoritate femei și copii, relatează BBC News și AFP.

Gruparea Jamaat-ul-Ahrar a spus că atacul i-a avut în mod deliberat ca țintă pe creștinii care sărbătoreau Paștele.

Explozia s-a produs în parcarea Parcului Gulshan-e-Iqbal, aproape de poarta de ieșire și la doar câțiva metri de un loc de joacă pentru copii. La fața locului au putut fi văzute scene dramatice, cu părinți căutându-și copiii printre dărâmături.

Președintele țării, Mamnoon Hussain, a condamnat atacul, iar autoritățile regionale au anunțat trei zile de doliu.

Oficiali citați de BBC News se tem că bilanțul morților ar putea crește.

Lahore este unul dintre cele mai liberale și mai bogate orașe din Pakistan. Este totodată fieful politic al premierului Nawaz Sharif și a fost relativ scutit de atacuri teroriste în ultimii ani. Prim-ministrul și-a exprimat "durerea și întristarea" pentru moartea unor persoane nevinovate. El și-a anulat o vizită plănuită în Marea Britanie.

Un purtător de cuvânt al Jamaat-ul-Ahrar, Ehsanullah Ehsan, a spus că gruparea a vrut să îi transmită Sharif mesajul că "a intrat în Lahore" și a amenințat cu noi atacuri, inclusiv asupra unor școli.

Jamaat-ul-Ahrar este o facțiune care s-a separat de gruparea Tehrik-e-Taliban Pakistan. În ultimele luni, a comis mai multe atacuri asupra civililor pakistanezi și a forțelor de securitate.

Potrivit unor oficiali, dispozitivul exploziv a fost umplut cu rulmenți cu bile.

Parcul a fost mai aglomerat decât de obicei, deoarece minoritatea creștină din Lahore sărbătorea Paștele.

Creștinii reprezintă circa 1,6% din populația Pakistanului, fiind a doua cea mai mare minoritate din țară după hinduși.

Sursa

Comentarii