02.02.2016 14:43

Petrolul ieftin îngrijorează FMI-ul

Mai multe țări sunt în pericol de faliment ca urmare a dependenței lor de veniturile obținute din vânzarea petrolului. În aceste condiții atât conducerea, cât și experții Fondului Monetar Internațional bat alarma. Ei nu văd nicio șansă ca prețul barilului să revină curând la o valoare ridicată și consideră că aceste țări trebuie să-și reformeze economiile.

Petrolul ieftin ar putea să arunce în aer economiile statelor care au o tradiție în industria petrolieră.

Rusia se pregătește de al doilea an de recesiune, iar alte țări, cu un nivel redus al veniturilor, sunt pe punctul de a se prăbuși economic.

Acestea din urmă le dau bătăi de cap și instituțiilor financiare internaționale.

Șefa FMI, Christine Lagarde, spune ca nu își mai găsește somnul din aceasta cauză. "Mă gândesc mult la Nigeria, de exemplu, unde 90% din exporturi și 60% din venituri sunt generate de producția de petrol. Este o țară care se confrunta cu probleme reale", a comentat Lagarde.

Autoritățile Nigeriei vor să solicite împrumuturi în valoare totală de 9 miliarde de dolari de la mai multe instituții internaționale.

Și Azerbaidjan intenționează să ceară FMI-ului un împrumut de urgență de 4 miliarde dolari. CNN Money scrie că deși Venezuela a reușit să încheie anul trecut o înțelegere cu China privind livrarea de petrol în schimbul ajutoarelor financiare, acum țara se află la un pas de colaps financiar.

Menționăm că în ultimele 18 luni prețul barilului a coborât cu 75%. În acest context, reprezentanții Fondului consideră că singura cale de salvare pentru aceste țări este diversificarea și reformarea economiilor la aceasta noua realitate, care ar putea dura mai mult decât cred unii analiști.

Comentarii