23.03.2016 08:44

ATENTATE LA BRUXELLES. Doi dintre presupuşii atacatori kamikaze de la aeroportul Zaventem au fost identificaţi. Al treilea suspect, implicat în atacur

Doi dintre presupuşii atacatori sunucigaşi de la aeroportul din Bruxelles au fost identificaţi, potrivit unor surse din poliţie, citate de televiziunea publică din Belgia. Ar fi vorba de doi fraţi, ambii din Bruxelles. Al treilea suspect este dat în urmărire încă de ieri şi a fost implicat şi în atentatele din Paris.

Este vorba de fraţii Khalid şi Ibrahim el Bakraoui, care erau cunoscuţi de poliţie pentru crimă organizată. Unul dintre ei, Khalid, ar fi închiriat sub o falsă identitate o casă în Bruxelles, unde au avut loc săptămâna trecută operaţiuni de amploare ale poliţiei pentru arestarea lui Salah Abdeslam, islamistul dat în urmărire generală timp de patru luni pentru implicare în atentatele teroriste din Paris şi care a fost arestat vinerea trecută, potrivit Derniere Heure. În apartamentul respectiv, au fost găsite amprentele lui Abdeslam.

Al treilea suspect în atentatele de la Bruxelles este Najim Laachraoui, căutat în cadrul anchetei vizând atentatele de la Paris, potrivit Derniere Heure. Poliţia l-a dat în urmărire încă de ieri, iar miercuri dimineaţă l-a şi numit, publicând poze cu acesta.

ADN-ul său ar fi fost găsit pe mai multe centuri explozive. În vârstă de 24 de ani, el era căutat din decembrie sub numele de Soufiane Kayal, presupunându-se că a jucat un rol decisiv în atacurile de la Paris din 13 noiembrie. El ar fi călătorit în Ungaria cu Salah Abdeslam, anul trecut.

Potrivit unor informaţii prezentate de Le Figaro, amprente ale lui Laachraoui au fost identificate în casa închiriată la Auvelais, precum şi într-un apartament de pe strada Henri Bergé din suburbia Schaerbeek, două dintre locurile folosite de terorişti pentru a pregăti atentatele de la Paris. Potrivit televiziunii publice belgiene, ADN-ul său a fost găsit pe materialele explozive utilizate, fiind vorba de cel puţin două centuri explozibile, folosite pentru atacurile de la Paris, una la Bataclan, iar cealaltă la Stade de France.

Cei trei suspecţi în cazul atentatului de la aeroportul Zaventem au fost surprinşi de camerele de luat vederi înainte de a se arunca în aer. Conform poliţiei belgiene, citată de presa locală, cei doi în negru, ar fi murit în atentatul sinucigaş, iar cel de-al treilea în alb este căutat de autorităţi.

Poliţia susţine că a identificat în imaginile surprinse de camerele de luat vederi că cei doi atentatori sinucigaşi purtau centuri cu explozibil.

Bombele au fost transportate în valize, care au fost purtate pe cărucioare de bagaje, în aeroportul Zaventem, a declarat primarul din Zaventem. Atentatorii au venit cu valizele în taxi, a mai spus oficialul, iar al treilea dintre ei a fugit fără să mai detoneze bomba.

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem din Bruxelles, puţin înainte de ora locală 8 dimineaţa. După aproximativ o oră de la incidentul de la aeroport a avut loc o explozie şi la metroul din Bruxelles, în apropiere de instituţiile europene şi ambasada americană. Centrul de criză din Bruxelles a anunţat că bilanţul provizoriu oficial se ridică la cel puţin 30 de morţi şi 230 de răniţi, iar ministrul Sănătăţii a vorbit seara despre 31 de morţi şi 250 de răniţi în ambele atentate. Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul, precizând că luptători de-ai săi şi-au detonat centuri cu explozibil. Atacul de la aeroportul Zaventem a fost unul de tip sinucigaş, a confirmat procurorul general al Belgiei. Nu există cetăţeni români printre victime, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş de dimineaţă, însă informaţiile actualizate aveau să-l contrazică seara: cel puţin patru români au fost răniţi în atentate.

Atentatele din Bruxelles vin la doar câteva zile după arestarea creierului atentatelor de la Paris, Salah Abdeslam, în suburbia bruxelleză Molenbek. Autorităţile belgiene nu exclud ipoteza unei răzbunări.

Sursa

Comentarii