23.03.2016 14:40

Posibile ameninţări teroriste.Olanda îşi închide Consulatul General din Istanbul

Guvernul olandez a închis temporar Consulatul General de la Istanbul, miercuri, din cauza unei "posibile ameninţări teroriste" şi i-a sfătuit pe olandezi să evite zona, în care patru turişti au fost ucişi sâmbătă într-un atac sinucgaş, relatează AP online.

Ministerul olandez de Externe a anunţat într-un scurt comunicat închiderea consulatului, subliniind că este vorba despre o măsură de precauţie, fără să ofere informaţii despre natura ameninţării.

"Securitatea stafului şi vizitatorilor este cea mai înaltă prioritate", a declarat ministrul olandez de Externe Bert Koenders, citat în comunicat. "Nu putem, din motive evidente, să oferim informaţii suplimentare despre natura ameninţării sau despre informaţia de la baza" acestei măsuri, adaugă el.

Haga face acest anunţ la doar câteva zile după ce un atacator sinucigaş, despre care autorităţile turce afirmă că are legături cu guparea Statul islamic (SI), s-a detonat în zonă.

În explozia de sâmbătă au fost rănite zeci de persoane. Victimele sunt două persoane cu dublă cetăţenie americană şi israeliană, un israelian şi un iranian. Atacul a avut loc pe bulevardul pietonal Istiklal, înţesat de magazine şi cafenele, într-o zonă în care se află sedii guvernamentale şi ale unor misiuni străine, inclusiv cea olandeză.

Forţe turce de securitate - în cooperare cu spionajul german - au reţinut marţi trei bărbaţi, inclusiv un irakian şi un sirian, suspectaţi că plănuiau alt atac la Istanbul. Cei trei plănuiau să atace Consulatul Germaniei şi o şcoală germană de la Istanbul, potrivit agenţiei private Dogan.

Ministerul olandez de Externe a precizat că 40 de membri ai personalului au fost evacuaţi miercuri, în urma închiderii misiunii.

Sursa

Comentarii