08.11.2016 09:47

Estonia: Guvernul a căzut după dezacorduri în cadrul coaliției guvernamentale

Coaliția guvernamentală tripartită în Estonia a căzut luni seara, după ce social-democrații și conservatorii au cerut plecarea premierului Taavi Roivas, potrivit AFP.

Căderea guvernului său nu ar urma totuși să antreneze schimbări importante în politica externă a acestei țări baltice, membră a NATO, a UE și a zonei euro, conform analistului Ahto Lobjakas.

„Pentru social-democrații din SDE și pentru conservatorii din IRL, cooperarea cu Partidul Reformei (al lui Roivas) în acest guvern s-a terminat”, a declarat agenției franceze de presă Heidi Ojamaa, purtătoare de cuvînt a social-democraților. Aflată la putere din aprilie 2015, coaliția dispunea de 59 de locuri din totalul de 101 în Parlamentul estonian.

Avertizând că există „pericolul” ca „Estonia să se îndrepte spre o coaliție de stânga”, vicepreședintele Partidului Reformei și ministru de interne Hanno Pevkur a declarat la televiziunea publică estoniană că conducerea partidului se va reuni marți pentru a discuta despre demisia lui Roivas (37 de ani).

„SDE și IRL continuă în mod oficial, începînd din această seară, noile discuții ale coaliției cu Partidul de Centru” (Eesti Keskerakond în estonă; prorus, de opoziție), a declarat analistul Ahto Lobjakas.

Dispunînd de 27 de locuri în parlament, Partidul de Centru este a doua mare formațiune politică în Estonia. El este foarte popular în rîndurile minorității ruse din această țară de 1,3 milion de locuitori.

Partidul de Centru și-a desemnat în ultimul weekend noul președinte, Juri Ratas (38 de ani), care — potrivit analiștilor — ar putea deveni viitorul prim-ministru.

SURSA

Comentarii