14.10.2015 09:31

Reacții la concluziile anchetei tragediei MH17

Australia a avertizat miercuri că nu se va lăsa „intimidată” în căutarea justiției, după ce o anchetă internațională a concluzionat că zborul MH17 a fost doborât în spațiul aerian ucrainean de o rachetă de fabricație rusească. Tot de această părere este și premierul ucrainean Arseni Iațeniuk.

Dintre cei 298 de pasageri și membri ai echipajului care se aflau la bordul avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur în iulie 2014 și care și-au pierdut cu toții viața, 38 erau cetățeni sau rezidenți australieni.

Deși ancheta internațională condusă de Olanda nu a stabilit vinovații, Ucraina și statele occidentale i-au acuzat pe susținătorii proruși.

Acuzațiile însă sunt respinse de Moscova, care aruncă vina pe armata ucraineană. În iulie, Rusia s-a folosit de dreptul său de veto pentru a respinge o rezoluție a Națiunilor Unite pentru crearea unui tribunal special.

Ministrul australian de externe, Julie Bishop a declarat că nu se vor lăsa intimidați de nimeni. Va fi căutată în continuare justiție pentru persoanele de la bordul" avionului Malaysia Airline.

"Rusia încearcă să discrediteze ancheta. Protestele Rusiei nu sunt o surpriză, însă nu vom fi descurajați în încercarea de a obține dreptate", - a adăugat ea.

La rândul său, premierul australian Malcolm Turnbull a salutat raportul Biroului olandez pentru securitate.

După 15 luni de activitate, ancheta internațională coordonată de Olanda a concluzionat că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK de fabricație rusească.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat marți că raportul privind catastrofa aviatică din Ucraina ”are un caracter tendențios”.

Comentarii