02.09.2015 13:52

Rețele de socializare în slujba migranților

Facebook și alte rețele de socializare oferă acum informații prețioase pentru cei care fug de războiul civil din Siria și de alte conflicte din regiune.

Pe aceste rețele de socializare, și în special pe Facebook, refugiații pot găsi cam tot de ce au nevoie să știe, inclusiv prețurile, taxele și mita pe care trebuie să le plătească într-o călătorie plină de pericole, în care riscă să moară înecați în mare sau asfixiați într-un camion.

Pe grupuri de Facebook, create în arabă, utilizatorii postează numere de telefon ale unor contacte despre care spun că pot duce refugiați de pe coasta Turciei în insulele grecești sau chiar și mai departe în Europa, un continent ce încearcă să facă față crizei imigranților.

O ofertă postată în această săptămână propunea, pentru 1.200 de euro, un loc de ultim moment într-o barcă pneumatică ce pleca din orașul de coastă Izmir din Turcia, unul din principalele puncte de pornire pentru refugiații sirieni ce încearcă să ajungă în Grecia.

Un alt anunț oferea locuri într-un mult mai confortabil ”iaht pentru turiști”, la 2.500 de euro. O călătorie completă de la Istanbul în Germania costă 6.000 de euro, conform unui alt anunț pe Facebook, notează Agerpres cu referire la Bloomberg.

Această rețea de socializare îi ajută pe refugiați să se orienteze chiar înainte de a pleca din Siria, a declarat Muhammed Salih Ali, președintele Asociației pentru solidaritate cu refugiații sirieni.

Rețelele de socializare reprezintă un important instrument de organizare și un ajutor practic pentru cei care călătoresc spre și apoi între cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen, care au renunțat la controlul la frontiere între ele, îndreptându-se spre nord, urmărind să ajungă în țări precum Germania și Suedia, unde speră că vor primi ajutor.

Smartphone-urile îi ajută să aibă semnal GPS și să nu se rătăcească. WhatsApp-ul, Viber-ul sau Facebook-ul le permite imigranților să intre în contact cu cei pe care îi cunosc. Dacă se află deja în vestul Europei, le trimit informații pentru a îi ajuta să se orienteze pe traseu.

Utilizatorii de Facebook fac de asemenea schimb cu ultimele relatări din media europene privind criza refugiaților.

Comentarii