14.09.2015 08:53

Reuniune de urgență la Bruxelles

Astăzi la Bruxelles are loc o reuniune extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, dedicat dezbaterii pachetului de măsuri propus de Comisia Europeana în cazul crizei refugiaților. Discuțiile se vor axa, în special, pe cotele de refugiați - obligatorii sau voluntare - ce ar urma să revină fiecărei țări din UE.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a discutat aseară la telefon despre criza refugiaților cu liderii tuturor statelor care nu sunt de acord cu impunerea unor cote de refugiaţi. Astfel, Junker a dialogat și cu preşedintele român, Klaus Iohannis.

Surse apropiate Palatului Cotroceni au precizat că poziția României nu s-a schimbat în niciun fel. România va respinge toate cotele obligatorii pentru că, fizic, în acest moment, nu poate găzdui mai mult de 1.785-1.800 de refugiați, numărul fiind stabilit în urmă cu câteva luni de zile. Aceasta, în condițiile în care noua cotă stabilită de Comisia Europeană este de peste 6.300 de persoane.

Precizăm că la reuniunea extraordinară a Consiliului JAI participă, pe lângă miniștrii de Interne din țările Uniunii Europene, reprezentanți ai agențiilor europene și ale Națiunilor Unite - Frontex, Biroul de Ajutor European pentru Azil, Europol, Înaltul Comisariat pentru Refugiați al ONU și Organizația Internațională pentru Migrație.

Comentarii