20.09.2016 12:50

Rogozin va inaugura o școală „moldovenească” în Transnistria

Viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentantul special al președintelui Putin pentru regiunea transnistreană, Dmitri Rogozin, va vizita R. Moldova în zilele de 4 și 5 octombrie, a declarat ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametșin, în cadrul unei conferințe de presă.

Cu această ocazie, Rogozin va inaugura o școală moldovenească în regiunea transinstreană.

Dmitri Rogozin va discuta la Chișinău foaia de parcurs privind colaborarea comercială dintre Federația Rusă și Republica Moldova. „Acum se lucrează la această foaie de parcurs”, a menționat Muhametșin.

La Chișinău, Rogozin se va întâlni cu viceprim-ministrul Economiei, Octavian Calmâc, cu care va discuta agenda comisiei interguvernamentale ruso-moldovenești și data la care va avea loc întrunirea comisiei.

În Transnistria, Rogozin va asista la deschiderea școlii „moldovemești” din satul Tașlîc, raionul Grigoriopol. Ambasadorul Muhametșin a informat că majoritatea locuitorilor din satul Tașlîc sunt moldoveni. Școala din localitate a fost construită pe banii Federației Ruse, iar elevii vor învăța acolo în limba moldovenească.

Referindu-se la alegerile parlamentare, Muhametșin a declarat că Ambasada Rusiei a deschis 25 de secții de votare pe ambele maluri ale Nistrului: trei pe malul drept și 22 în regiunea transnistreană.

În Republica Moldova au votat 57.094 de cetățeni ai Federației Ruse. Astfel, la alegerile în Duma de Stat din 2016 au votat cu 11% mai mult decât în anul 2011. „Prezența este destul de mare. Din alt punct de vedere, mulți cetățeni ruși din Republica Moldova se află la munci sezoniere în Federația Rusă”, a delcarat ambasadorul Muhametșin. Totodată, potrivit lui Muhametșin, în Republica Moldova locuiesc circa 183.000 de cetățeni ai Federației Rusiei.

Din numărul total de alegători care au participat la scrutin, 83,9% au votat pentru Edinaia Rossia (Rusia Unită). În cele 25 de secții de vot au activat 3 observatori internaționali.

Farit Muhametșin a mulțumit Ministerului de Externe din Transnistria, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și MAE din Federația Rusă, pentru buna desfășurare a scrutinului pe teritoriul Republicii Moldova.

SURSA

Comentarii