01.09.2015 08:50

Rușii cumpără mai puține electrocasnice

Pentru prima dată de la lansare, piața on-line de electrocasnice din Rusia a înregistrat o scădere. Potrivit experților, comprimarea segmentului a fost determinată de situația macroeconomică dificilă a țării.

Volumul vânzărilor on-line de electrocasnice a însumat doar 72,9 mld. ruble (0,92 mld. euro) în primele șase luni ale anului. Cifra este cu 2,4% mai mică față de perioada similară a anului trecut.

Asociația Companiilor de Comerț On-line și compania de investigații GFK susțin că sunt primele scăderi înregistrate pe acest segment. Raportul comun al celor două instituții arată că vânzări mai mici s-au atestat pentru toate categoriile de mărfuri comercializate on-line. Astfel, vănzările de calculatoare au scăzut cu 5,2%, și de aparate electronice cu 15,7%. Volumul cel mai mic de vânzări a fost pentru aparatele foto, scăderea fiind de aproape 32%. Totuși, pe segment s-a înregistrat și o creștere de 23,6% pentru vânzări de telefoane mobile și smartphone-uri. Potrivit președintelui Asociației Companiilor de Comerț On-line, scăderea vânzărilor este în strânsă legătură cu situația macroeconomică dificilă care a determinat o creștere a inflației și, respectiv, scădere a puterii de cumpărare.

Scăderea vânzărilor on-line de electrocasnice s-a produs în toate regiunile Federației Ruse, cu excepția celor centrale, se arată în raport.

Potrivit publicației de analiză Yandex Market, la sfârșitul lunii august, cursul oficial al dolarului a fost cu mult peste cel înregistrat în decembrie 2014, iar prețurile la aceste mărfuri au fost mai mici față de sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, cererea pentru electrocasnice a fost doar în scădere. Experții economici de la Gfk anticipează că valoarea vânzărilor on-line de electrocasnice va fi redusă cu 22% până la sfârșitul anului.

Sursă: rbc.ru

Comentarii