16.05.2019 14:18

Rusia îşi temperează tonul în relaţia cu Consiliul Europei

Rusia a făcut joi elogiul Consiliului Europei, ceea ce semnifică o schimbare de ton ce sugerează că Moscova intenţionează să rămână în această instanţă care oferă acces la CEDO şi de unde ea a fost ameninţată cu excluderea.

"Rusia este interesată în salvarea şi consolidarea Consiliului Europei ca una dintre organizaţiile internaţionale cele mai respectate de pe continentul european", a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, precizând că reuniunea de la Helsinki va juca un "rol decisiv în viitorul Consiliului Europei".

Stat membru al Consiliului Europei din 1996, Rusia este principala sursă de cazuri care ajung în faţa CEDO. Însă de la anexarea Crimeii de către Moscova, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) i-a privat pe parlamentarii ruşi de drepturile lor, în special de dreptul de vot.

În contrapartidă, Moscova şi-a suspendat în 2017 contribuţia de 33 de milioane de euro către Consiliul Europei (7% din bugetul acestuia). Iar deputaţii ruşi refuză de atunci să participe la sesiunile APCE.

Dacă nu se va schimba nimic, Moscova nu va participa în iunie nici la alegerea noului secretar general al organizaţiei, o posibilitate care, conform Rusiei, ar putea însemna plecarea sa din Consiliul Europei.


SURSA

Comentarii