02.09.2015 09:33

Rusia limitează accesul la zăcămintele din Crimeea

Serviciul Federal de Securitate și Ministerul Apărării din Rusia ar putea bloca drepturile de exploatare a unor zăcăminte din Marea Neagră și Marea Azov, acordate de Ucraina unor companii înainte de anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014. O decizie în acest sens a fost deja semnată de premierul rus Dmitri Medvedev.

Documentul vizează asigurarea capacității de apărare și de securitate a statului rus în mările Neagră și Azov. Ministerul Apărării și FSB urmează să prezinte Agenției Federale pentru utilizarea resurselor subsolului (Rosnedra) concluzii cu privire la posibile amenințări la adresa apărării și securității naționale. În cazul acesta, Agenția va pregăti un proiect de decizie a guvernului rus de a nu acorda solicitantului dreptul de a utiliza sectorul de subsol și, conform procedurii stabilite, va trimite acest proiect de decizie Ministerului Mediului pentru punerea lui în discuție în cadrul guvernului, menționează UNIAN.

Respectivul document a fost elaborat de Ministerul Mediului de la Moscova pentru punerea în aplicare a unei legi datând din 29 iunie 2015.

La 21 august, guvernul ucrainean a ordonat holdingului 'Naftogaz Ukrainî' să angajeze juriști pentru a proteja drepturile sale de proprietate în Crimeea, în condițiile în care după anexarea peninsulei de către Rusia Kievul a pierdut controlul asupra companiei de stat -Cernomorneftegaz — cea mai importantă companie ucraineană de prospecțiuni și exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră.

Comentarii