01.09.2015 15:25

Rusia: O lege controversată privind stocarea datelor personale a intrat în vigoare

Legea a intrat în vigoare într-un context de întărire a controlului asupra internetului în Rusia, informează AFP.
Autorităţile ruse s-au arătat conciliante, promiţând să le lase timp giganţilor americani din domeniu, precum Facebook, pentru aplicarea acestui text votat în vara lui 2014.
”Am avut contacte (cu grupurile americane), ele au primit informaţiile care le interesează şi sperăm că ne vor aduce la cunoştinţă poziţia lor”, a declarat, pentru AFP, Vadim Ampelonski, purtătorul de cuvânt al agenţiei ruse pentru controlul mass-media, Roskomnadzor, însărcinată cu aplicarea legii. ”Nu prevedem controale în 2015”, a adăugat acesta.
În schimb, 317 de societăţi şi instituţii publice vor fi controlate până la finalul anului, dintre care 90 în septembrie, a mai spus Ampelonski.
Noua lege obligă reţelele de socializare, serviciile de mesagerie şi motoarele de căutare online ruseşti şi străine să stocheze datele personale ale utilizatorilor de naţionalitate rusă pe un server în Rusia, a cărui amplasare ar urma să fie transmisă autorităţilor. În caz contrar, agenţia Roskomnadzor ar putea bloca accesul la aceste siteuri şi servicii.
Obiectivul acestui text este de ''a-i ajuta pe cetăţeni să-şi apere drepturile”, a explicat directorul asociaţiei ruse din domeniul tehnologic RAEC, Serghei Plugotarenko, într-un interviu pentru cotidianul Rossiiskaia Pravda. Această federaţie a criticat iniţial această lege, înainte de a primi garanţii din partea autorităţilor.
Datele personale şi utilizarea lor se află în centrul tensiunilor crescânde dintre grupurile de internet şi autorităţi. Subiectul este extrem de sensibil în Rusia, unde autorităţile au introdus mai multe legi ce sporesc controlul asupra internetului şi reţelelor de socializare, devenite vitale pentru opoziţia rusă.

Sursă: radiochisinau.md

Comentarii